Sudavia Restaurant

Tatar wołowy z polskiej wołowiny 200 g/ 55 

pikle, mus truflowy, majonez lubczykowy, żółtko sous – vide, pieczywo własnej produkcji, masło

Polish beef steak tartare

pickles, truffle mousse, lovage mayonnaise, sous vide egg yolk, bread baked in-house, butter

Pstrąg łososiowy marmurkowy 180 g/ 49 

mus cytrynowy, żel z cytryny, czarny kawior ze śledzia, olej z pora, krakersy rybne

Rainbow marble trout

lemon mousse, lemon gelée, black herring caviar, leek oil, fish crackers

Śledź korzenny z pieczonym ziemniakiem 350 g/ 39 
śledź litewski korzenny, majonez koperkowy, marynowana cebulka, pieczony ziemniak, kwaśna śmietana

Spiced herring with baked potatoes
spiced Lithuanian herring, dill mayonnaise, marinated onion, baked potato, sour cream

Rosół z kury z warzywami i makaronem Grandine – 250 ml/ 20 zł

Chicken soup with vegetables and Grandine noodles

Krem z polskiej cebuli cukrowej250 ml/ 28 
chipsy z pietruszki, ser owczy, czarnuszka

Polish sweet onion cream

parsley chips, sheep milk cheese, nigella

Zupa z ryb Suwalszczyzny z kluseczkami szafranowymi – 250 ml/ 33 zł
wywar z wędzonych i świeżych ryb, sandacz, sum i wędzony jesiotr

Suwalszczyzna fish soup with saffron gnocchi

smoked and fresh fish stock, zander, catfish, and smoked sturgeon

Sałata z burakiem i karmelizowanym kozim serem 400 g/ 45 zł

sałata, śliwka węgierka, ogórek, orzechy laskowe, dresing z sera koziego    

Lettuce with beetroot and caramelized goat cheese

lettuce, common plum, cucumber, hazelnuts, goat cheese dressing 

Sałata z wędzonym jesiotrem 400 g/ 47 zł

sałata, chrupiące jajko, ziemniaki z ogniska, kapary, czerwona cebula, dresing szczypiorkowy

Lettuce with smoked sturgeon

lettuce, crunchy egg, campfire baked potatoes, capers, red onion, chive dressing

Sałata z rzepą arbuzową, pieczoną dynią i owocem granatu 400 g/ 42 zł

sałata, rzepa arbuzowa, pieczona dynia, granat, dressing miodowo – musztardowy

Lettuce with watermelon turnips, roasted pumpkin and pomegranate
lettuce, watermelon turnips, roasted pumpkin, pomegranate, honey-mustard dressing

Burak wellington 400 g/ 45 zł

burak owinięty w ciasto francuskie, mus z pieczarek i trufli, warzywa pieczone, sos pieprzowy

Beetroot Wellington

puff pastry wrapped beetroot, champignon and truffle mousse, roasted vegetables, pepper sauce

Pieczony sandacz z sosem rakowym 170 g/ 100 g/ 50 g/ 69 zł

makaron perłowy, sos rakowy z szyjkami rakowymi, dzikie brokuły

Roasted stickleback with crayfish sauce

pearl pasta, crayfish sauce with crayfish necks, wild broccolis

Pierś supreme z kurczaka zagrodowego 280 g/100 g/ 100 g/ 55 zł

ziemniak hasselback, karmelizowane warzywa, sos z pieczonego czosnku

Supreme farmstead chicken breast

hasselback potato, caramelized vegetables, roasted garlic sauce

Udo z kaczki 270 g/ 100 g/ 100 g/ 65 zł

pampuch, karmelizowana marchew z jabłkiem, sos śliwkowy z trawą żubrową, piernik

Duck leg

steamed dumpling, caramelized carrot and apple, plum sauce with sweet grass, gingerbread

Schab z kością 400 g/ 150 g/ 120 g/ 65 zł

puree ziemniaczane, gołąbek z kaszą gryczaną i grzybami, sos demi – glace

Bone-in pork loin

potato puree, buckwheat groats and mushrooms cabbage roll, Demi-Glace sauce

Stek Rib Eye 300 g/ 100 g/ 120g/ 89 zł

salsa chimichurri, sos koniakowy z pieprzem, ziemniaki hasselback, bukiet sałat z pieczoną cebulą

Rib Eye Steak

salsa chimichurri, cognac peppercorn sauce, hasselback potatoes, salad bouquet with roasted onion

Zielone pierogi z mięsem z jelenia 400 g/ 45 zł

biały sos pieprzowy

Green venison dumplings

white pepper sauce

Czarne pierogi z mięsem z wędzonego jesiotra 400 g/ 45 zł

sos na bazie śmietanki i czerwonego kawioru ze śledzia, 

Black smoked sturgeon dumplings

cream and red herring caviar sauce

Babka ziemniaczana z boczkiem 350 g/ 40 zł

mus grzybowy, boczek boczniak królewski, kiszone warzywa własnej produkcji,

Potato cake

mushroom mousse, beacon, king trumpet mushroom

Kartacze z gęsiną 400 g/ 45 zł

kwaśna śmietana, sos borowikowy, 

Goose meat and potato dumplings

sour cream, boletus sauce               

Special burger wołowy 300 g/ 120 g/ 50 g/ 48 zł

mięso wołowe karkowe, ser cheddar, sos burgerowy, bekon, ogórki korniszony, czerwona cebula, bułka maślana, frytki własnej produkcji, surówka Colesław

Special beef burger

beef neck, cheddar cheese, burger sauce, bacon, gherkins, red onion, buttery roll, homemade French fries, coleslaw

Margherita 500g/ 34 zł
(sos pomidorowy, ser, przyprawy)

Margherita                                                                                                tomato sauce, cheese, seasonings

Apetyczna 500g/ 42 zł
(boczek, szynka, pieczarki, cebula, ser)

Appetizing pizza

bacon, ham, champignons, onion, cheese

White chicken 500g/ 42 zł
(kurczak, gruszka, szpinak, ananas, biały sos majonezowy, ser)

White chicken

chicken, pear, spinach, pineapple, white mayonnaise sauce, cheese

Frytki własnej produkcji 150 g/ 12 zł

Homemade French fries

Warzywa gotowane lub grillowane 180 g/ 22 zł

Boiled or grilled vegetables

Masło/ Ketchup/ Musztarda/ Sos czosnkowy 80 g/ 5 zł

Butter/ Ketchup/ Mustard/ Garlic sauce

Pieczywo własnego wypieku 250 g/15 zł

House-made bread

Blok czekoladowy jak dawniej 300 g/ 30 zł

ziemia jadalna, mus z rokietnika, kajmak, orzech laskowy

Chocolate block like it used to be

edible soil, seaberry mousse, butterscotch, hazelnut

Wszystko wokół pszczoły 200 g/ 27 zł

mleko, miód z suwalskiej pasieki, gorzka pomarańcza

All things bees

milk, suwalska apiary honey, bitter orange

Czas na Szyszkę 200 g/ 35 zł

mus czekoladowy, karmel, malina, mech jadalny, żel z kwiatu bzu

Time for Szyszka

chocolate mousse, caramel, raspberry, edible moss, elderflower gelée

Herbata Richmont Excellence/Richmont Excellence tea 400 ml/12 zł
Richmont Excellence tea

Espresso 40 ml/12 zł

Espresso Doppio 70 ml/15 zł

Americana/Americano   280 ml/14 zł

Americana z mlekiem/Americano with milk 280 ml/16 zł
Americana with milk

Latte Macchiato 300 ml/18 zł

Cappuccino 280 ml/16 zł

Coca-Cola/ Coca-Cola Zero/ Sprite/ Fanta 250 ml/ 10 zł; 500 ml/ 14 zł

Tonic 250 ml/ 10 zł

Fuzetea 500 ml/ 12 zł

Woda Kropla Beskidu gazowana/ niegazowana 330 ml/ 9 zł
Carbonated and still Kropla Beskidu water

Woda San Pellegrino 750 ml/ 19 zł
San Pellegrino water

Burn/Red Bull  250 ml/ 16 zł

Soki Cappy 250 ml/ 10 zł
pomarańczowy/ jabłkowy/ grejpfrutowy/ czarna porzeczka

Cappy juices

orange/ apple/ grapefruit/ blackcurrant

Sok świeżo wyciskany z pomarańczy lub grejpfruta  250 ml/ 23 zł
Freshly pressed orange or grapefruit juice

Karafka wody z miętą i cytryną 1000 ml/ 14 zł
Carafe of water with mint and lemon

Szycha 500 ml/ 17 zł
Tradycyjne piwo dolnej fermentacji typu pils. Lekkie, jasno-złociste o delikatnie zaznaczonej słodowości. Użycie specjalnych drożdży o neutralnym profilu pozwoliło podkreślić ziołowo-korzenną goryczkę chmielową uzyskaną z tradycyjnej odmiany czeskiego chmielu żateckiego.

Szycha
Traditional bottom fermented pilsner style beer. It is light, bright golden in colour, with delicate malty notes. Yeast with neutral flavour profile helps emphasize herb and spice hop bitterness provided
by a traditional variety of Czech Žatec hops.

Sudavskie 500 ml/ 17 zł
Jasne piwo górnej fermentacji w stylu american pale ale. Piwo lekkie, orzeźwiające o aromacie owoców cytrusowo-tropikalnych, uzyskanym dzięki amerykańskim odmianom chmielu citra oraz mosaic, dodane
nie tylko do gotowania, ale również podczas leżakowania.

Sudavskie
American pale ale style top fermented light beer. It is light and refreshing, and owes its citrus tropical flavour profile to American Citra and Mosaic hop varieties, which are added not only during the boil but also during lagering.

Piwa z lokalnego Browaru Północnego 500 ml/ 17 zł

Tyskie Gronie (beczka) 330 ml/ 12 zł; 500 ml/ 14 zł

Pilsner Urquell 500 ml/ 16 zł

Lech Premium 500 ml/ 15 zł

Książęce Złote Pszeniczne 500 ml/ 15 zł

Książęce Czerwony Lager 500 ml/ 15 zł

Tyskie Gronie 500 ml/ 15 zł

Piwo bezalkoholowe 330 ml/ 11 zł